بیش از 50 درصد قنوات شهرستان های خراسان رضوی خشک شده اند

به گزارش مجله تانی بای، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: به دلیل خشکسالی های چند دهه گذشته بیش از 50 درصد قنوات شهرستان های استان خشک شده و سفره های آبی زیر زمینی در تمامی دشت ها افت شدیدی داشته است.

بیش از 50 درصد قنوات شهرستان های خراسان رضوی خشک شده اند

محمد روشندل در گفت وگو با خبرنگار خبرنگاران، عنوان کرد: به دلیل تغییر اقلیم در همین خشکسالی ها باران هایی با شدت زیاد داشته ایم که موجب تشکیل روان آب ها و سیلاب ها شده و بدون استفاده از محدوده خارج می شوند.

وی ادامه داد: خارج شدن سیلاب و روان آب ها از محدوده و کنترل نشدن در بالادست موجب شد قنوات کاملاخشک و از سویی شاهد خسارت های بسیاری در پایین دست باشیم.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی اجرای طرح های آبخیزداری و آبخوانداری را یکی از اساسی ترین راهکارها برای کنترل روان آب ها و حفظ منابع آب و خاک و گیاه دانست و اضافه کرد: کنترل روان آب ها در بالادست موجب می شود به سیلاب فرصت نفوذ دهیم تا ضمن احیای پوشش گیاهی در عرصه های بالادست موجب تغذیه سیلاب ها به سفره های آب زیرزمینی به خصوص در قنوات شود.

روشندل اظهار کرد: به همین دلیل طی سال گذشته از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای طرح های آبخیزاری و آبخوانداری در کشور اعتباراتی در نظر گرفته شد که برای استان خراسان رضوی سال گذشته 28 میلیارد و 700 میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شد.

وی یادآور شد؛ طی سال گذشته از محل اعتبارات صندوق توسعه ملی و استانی در 56 حوزه حدود 113 پروژه مکانیکی آبخیزداری و 8 هزار هکتار عملیات احیا و پوشش گیاهی و... انجام شد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی گفت: اجرای این طرح ها موجب شد در بارندگی های ابتدای سال گذشته بیش از 300 میلیون متر مکعب استحصال آب را از طریق طرح های آبخیزداری و آبخوانداری استان داشته باشیم.

وی همچنین گفت: به دلیل تاثیرپذیری پروژه ها در سنوات گذشته اعتبار صندوق توسعه ملی در سال جاری به دوبرابر افزایش یافت که سهم استان خراسان رضوی 50 میلیارد تومان بود که توزیع صورت گرفت. این اعتبار در 70 حوزه اجرایی شده و بالغ بر 100 پروژه مکانیکی آبخیزداری و بیش از 8 هزار هکتار عملیات بیولوژیک در سطح حوزه های آبخیز استان انجام خواهد شد.

روشندل اضافه کرد: اجرای این پروژه ها موجب تقویت منابع آبی، قنوات و سفره های آب زیرزمینی و جلوگیری از خسارت های سیل در مناطق پایین دست می شود. در هر حوزه ای که طرح های آبخیزداری اجرا شد به رغم بارندگی، روان آب ها در بالادست کنترل شده و خسارتی در پایین دست وارد نشد.

وی در ادامه بر مشارکت و همراهی مردم در اجرای پروژه های آبخیزداری تاکید کرد و گفت: اگر مشارکت و همراهی مردم را نداشته باشیم هیچ گاه پیروز نخواهیم بود. ما تا مرحله اجرا پیش می رویم و حفظ، نگهداری و بهره برداری از پروژه بر عهده مردم است هرچه در حفظ عرصه بالادست بیشتر تلاش شود، عمر مفید سازه ها بیشتر خواهد بود.

وی با اشاره به اینکه از 11 میلیون هکتار عرصه های کل استان 8 میلیون هکتار از عرصه ها قابلیت فعالیت آبخیزداری دارند، اضافه کرد: تاکنون براساس اعتبارات دولتی و مشارکتی بیش از 345 حوزه به مساحت دو میلیون و 300 هزار هکتار مطالعه شده و 1 میلیون و 300 هزار هکتار به مرحله اجرا رسیده است.

روشندل همچنین گفت: تاکنون بیش از 800 سازه خاکی، گاویونی و سنگ ملات در سطح استان اجرا شده که با توجه به برآورد اجرا شده حجم این مخازن بیش از 100 میلیون متر مکعب است.

وی اظهار کرد: اگر در سال سه مرتبه سیل داشته باشیم در طول سال بیش از 300 میلیون متر مکعب از سیلاب ها در استان ذخیره و موجب تقویت سفره های آبی زیرزمینی و منابع پایین دست خواهد شد.

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان رضوی در همین خصوص گفت: به رغم اینکه سیلاب روستای موشک بخش کوهسرخ بدون استفاده از محدوده خارج می شد اما با اجرای بند خاکی ضمن کنترل سیلاب و رسوبات پایین دست موجب استفاده بهینه شد.

وی حجم مخزن بند خاکی روستای موشک را حدود 150 هزار متر مکعب گفت و اضافه کرد: اگر در طول سال این بندخاکی سه مرتبه سیل گیری شود، سالیانه بیش از 500 هزار مترمکعب استحصال آب خواهیم داشت.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 18 آبان 1398 بروزرسانی: 6 مهر 1399 گردآورنده: tani-buy.ir شناسه مطلب: 400

به "بیش از 50 درصد قنوات شهرستان های خراسان رضوی خشک شده اند" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "بیش از 50 درصد قنوات شهرستان های خراسان رضوی خشک شده اند"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید