روشی متفاوت در واکسیناسیون که می تواند از همه گیری های آینده پیشگیری کند
به گزارش مجله تانی بای، محققان ژاپنی در تازه ترین تحقیقات خود به یک استراتژی نو در واکسیناسیون دست یافتند که گفته می گردد می تواند از همه گیری های آینده پیشگیری کند.
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی خبرنگاران به نقل از مدیکال اکسپرس، محققان ژاپنی یک استراتژی واکسیناسیون در موش ها ایجاد نموده اند که فراوری آنتی بادی هایی را تقویت می نماید که می توانند نه تنها سارس-کوو-2 بلکه طیف وسیعی از ویروس های دیگر کرونا را خنثی نمایند. اگر این روش به طور موفقیت آمیزی برای انسان ها ترجمه گردد، این رویکرد که در 8 اکتبر در مجله پزشکی تجربی منتشر می گردد، می تواند منجر به فراوری یک واکسن نسل بعدی گردد که می تواند از همه گیری های آینده کروناویروس جلوگیری کند.
ویروس سارس-کوو-2 مسئول کووید-19 با استفاده از پروتئین سنبله خود برای اتصال به گیرنده سطح سلول به نام ACE2 وارد سلول های انسانی می گردد. حوزه اتصال گیرنده پروتئین سنبله از دو قسمت تشکیل شده است: یک منطقه هسته ای که در همه ویروس های کرونا بسیار شبیه است و یک منطقه سر تخصصی تر که واسطه اتصال به ACE2 می گردد.
آنتی بادی هایی که ناحیه سر حوزه اتصال دهنده گیرنده سنبله را تشخیص می دهند، می توانند ورود سارس-کوو-2 به سلول ها را مسدود نمایند، اما در برابر سایر ویروس های کرونا مانند ویروس سارس-کوو-1 مسئول شیوع سندرم تنفسی حاد در سال 2002، محافظت کمی انجام می دهند؛ در مقابل آنتی بادی هایی که ناحیه اصلی حوزه اتصال گیرنده های سنبله را تشخیص می دهند، می توانند از ورود ویروس های مختلف کرونا به سلول های انسانی جلوگیری نمایند. متاسفانه افرادی که در معرض پروتئین سنبله ویروسی قرار دارند، تمایل به فراوری آنتی بادی های زیادی در برابر ناحیه سر دارند اما تعداد کمی در صورت وجود، آنتی بادی های ناحیه اصلی را تشخیص می دهند.
پروفسور تومویرو کوروساکی از WPI Immunology Frontier Research می گوید: این نشان می دهد اگرچه فراوری آنتی بادی های خنثی نماینده گسترده امکان پذیر است، اما بعید است که عفونت سارس-کوو-2 و واکسن های فعلی در برابر ظهور ویروس های نو مرتبط با سارس محافظت نمایند. با توجه به اینکه همه گیری های قبلی کروناویروس مانند سارس-کوو-1 و مرس-کوو به علت عبور کروناویروس های مشترک بین حیوانات اتفاق افتاده است، احتمال ظهور ویروس های مشابه در آینده تهدیدی جدی برای سلامت عمومی دنیا حتی در واکسن های موثر برای ویروس های فعلی است.
کوروساکی و همکارانش تصمیم گرفتند یک استراتژی نو واکسیناسیون را آزمایش نمایند که ممکن است سیستم ایمنی را قادر به فراوری آنتی بادی های خنثی نماینده گسترده تر کند. محققان به طور ژنتیکی حوزه اتصال پروتئینی سارس-کوو-2 به گیرنده را ایجاد نموده و ناحیه سر آن را با مولکول های قند اضافی پوشانده است. این مولکول های قند می توانند ناحیه سر را از سیستم ایمنی محافظت نموده و فراوری آنتی بادی ها را در برابر ناحیه اصلی بدون محافظت از حوزه اتصال گیرنده افزایش دهند.
در واقع موش هایی که با این پروتئین های مهندسی شده ایمن سازی شده اند، نسبت بالاتری از آنتی بادی ها را که ناحیه اصلی حوزه اتصال گیرنده پروتئین سنبله را تشخیص می دهند، فراوری کردند. این آنتی بادی ها توانستند ورود سلولی نه تنها سارس-کوو-2 بلکه سارس-کوو-1 و سه کروناویروس شبیه سارس را از خفاش ها و پنگولین ها خنثی نمایند.
کوروساکی می گوید: کار های زیادی باید برای ترجمه این استراتژی به انسان انجام گردد، اما داده های ما نشان می دهد نسخه های مهندسی شده از دامنه اتصال گیرنده سنبله می تواند جزء مفیدی برای توسعه واکسن های نسل بعد محافظتی گسترده باشد و از شیوع همه گیر کرونا در آینده جلوگیری کند.
بیشتر بخوانید
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان