چشم از آسمان برندارید!، بارش پرساووشی از امشب تا شامگاه پنجشنبه

به گزارش مجله تانی بای، مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: امشب - شامگاه سه شنبه - و دو شب آینده اوج بارش پرساووشی است و در این شب ها 40 تا 50 شهاب در ساعت می توان مشاهده کرد.

چشم از آسمان برندارید!، بارش پرساووشی از امشب تا شامگاه پنجشنبه

ایرنا: مسعود عتیقی گفت: ساعت 17:30 روز چهارشنبه 22 مرداد 1399 (شرایط نور روز) یکی از زمان های اوج بارش پرساووشی سال جاری است، با این وجود شامگاه سه شنبه و پنج شنبه نیز اوج این بارش ها را نیز مشاهده کرد.

وی اضافه کرد: ماه در شرایط هلال کاهنده تا حدودی مزاحم مشاهده بعضی شهاب های کم نور این بارش است، هر چند که همانگونه که اشاره شد شهاب های بسیار درخشان از ویژگی های این بارش زیبای تابستانی است.

وی ادامه داد: بهترین زمان برای مشاهده شهاب های پرساووشی پس از نیمه شب تا صبح است که تا قبل از طلوع ماه به طور قطع شرایط برای مشاهده شهاب ها مهیاتر خواهد بود؛ هر چند که در این شب ها (بامداد سه شنبه تا پنج شنبه پیش رو) شرایط برای مشاهده شهاب ها بسیار مهیا تر خواهد بود.

این اخترشناس توضیح داد: در طی این شب ها 40 تا 50 شهاب در ساعت به عنوان ZHR نرخ بارش ساعتی سرسویی برای بارش پرساووشی سال جاری است، حتی در بعضی سال ها، بدون حضور نور ماه در آسمان تا 100 شهاب در آسمان نیز دیده شده است.

عتیقی گفت که در بین شهاب های این بارش هنوز هم شهاب هایی از بارش قبلی یعنی شهاب های دلتا دلوی مشاهده خواهد شد و تفاوت آنها با یکدیگر تنها در کانون بارش است. کانون بارش پرساووشی در صورت فلکی به همین نام در آسمان است و با امتداد شهاب های این بارش به سمت صورت فلکی پرساووش و یا بُرنده سر غول به این صورت فلکی می رسیم که از این نظر با بارش دلتا دلوی متفاوت خواهد بود.

وی به علاقه مندان رصد این بارش متذکر شد که شهاب با شهاب سنگ تفاوت دارند و بر عکس شهاب سنگ که دارای حجم و جرم نسبتا قابل توجه است.

وی یادآور شد: شهاب ها ذرات میلیمتری هستند که در حدود فاصله 100 کیلومتری از سطح زمین با برخورد و اصطکاک با اتم های جو زمین برانگیخته شده و نور زیادی متصاعد می نمایند که به صورت رد شهاب ها در سراسر پهنه آسمان قابل مشاهده خواهد بود.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران همچنین گفت: بارش شهابی پرساووشی یکی از بارش های شهابی مشهور سالیانه است که به خاطر وقوع آن در فصل تابستان با وجود شب های با هوای معتدل از یک طرف و از سوی دیگر به دلیل عبور آذرگوی های ویژه این بارش، بسیار مورد توجه علاقمندان به رویدادهای نجومی است و شهاب های بسیار پر نور از ویژگی های این بارش شهابی معروف می باشد.

منشا بارش پرساووشی دنباله دار سوئیفت - تاتل است که در جو زمین برخورد ذرات به جا مانده از این دنباله دار درخشان می شوند و با سرعت سرسام آور 210 هزار کیلومتر بر ساعت ذرات این دنباله دار با جو زمین برخورد می نماید.

دوره گردش دنباله دار سوئیفت تاتل به گرد خورشید 133 سال می باشد.

عتیقی ادامه داد: برای مشاهده و ثبت شهاب های یک بارش احتیاج به تلسکوب و ابزار رصدی نیست و فقط کافی است از نور و آلودگی شهرها دور شده و در یک منطقه باز و به دور از موانع دید برای مشاهده بی خطر شهاب ها، سراسر آسمان را جستجو کنید.

وی عکاسی نجومی از بارش شهاب ها، ترسیم اسکیس از آسمان و رد شهاب ها، مشخص میزان درخشش، میزان جا به جایی هر شهاب و یادداشت نام صورت های فلکی محل عبور شهاب ها از جمله فعالیت هایی است که آماتورها در کنار لذت بردن از یک بارش شهابی می توانند انجام دهند.

وی گفت: شاید برای بعضی جالب باشد که بارش شهابی سال جاری در سال 1399 و در سالی رخ می دهد که دو رقم سمت چپ سال با عدد 13 آغاز می گردد و از سال 1400 این شرایط تکرار نخواهد شد.

به عبارتی این بارش آخرین بارش پرساووشی است که عدد سال آن با 13 آغاز می گردد و برای بعضی شاید تداعی گر اخرین بارش شهابی تابستانی در قرن خورشیدی حاضر باشد، هر چند که باتوجه به نداشتن سال صفر در ابتدای گاهشماری، سال 1400 را باید سرانجام بخش قرن حاضر خورشیدی دانست.

مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران یادآور شد: این بارش به غلط توسط بعضی بَرساووشی نامیده می گردد در حالیکه نام آن با توجه به وجود حرف پ در زبان فارسی، پِرساووشی است و متاسفانه به یک غلط مصطلح تبدیل شده است.

عتیقی گفت: هموطنان در روزها و ساعات ذکر شده اوج این بارش ها و در منطقه ای به دور از دود و آلودگی و فضای باز می توانند هر از چند گاهی شهاب ها یا حتی آذرگوی ها را مشاهده نمایند که رد آنها در حدود چند ثانیه قابل مشاهده است.

وی شرح داد: آذرگوی ها ذرات درشت تری هستند که جو را ملتهب می نمایند و نور بسیار زیادی ساطع می نمایند.

دو ویژگی زیبایی بارش های پرساووشی رنگ و درخشش زیاد همان آذرگوی ها است.

وی تاکید نمود: گروه آموزش کاربردی انجمن نجوم آماتوری ایران پذیرای عکس ها و گزارش های مصور رصدی علاقه مندان از سراسر کشور در خصوص این واقعه است تا در فضاهای مجازی اختصاصی انجمن با نام ارسال نمایندگان منعکس گردد.

منبع: توریسم آنلاین
انتشار: 9 مهر 1399 بروزرسانی: 9 مهر 1399 گردآورنده: tani-buy.ir شناسه مطلب: 1117

به "چشم از آسمان برندارید!، بارش پرساووشی از امشب تا شامگاه پنجشنبه" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چشم از آسمان برندارید!، بارش پرساووشی از امشب تا شامگاه پنجشنبه"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید