بودجه 1400 از نقاط تاریک پژوهش است، شرایط نامطلوب تخصیص اعتبارات
به گزارش مجله تانی بای، به گزارش خبرنگاران، دکتر فرید نجفی در مراسم جشنواره ابوریحان بیرونی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که به صورت مجازی برگزار شد، گفت: اگر در مقیاس ملی نگاهی به موضوع به پژوهش و نوآوری داشته باشیم هم سایه ها و هم روشنی های را می بینیم.
وی اضافه کرد: جایگاه ایران فرایند افزایشی داشته است و جایگاه 13 در بین 25 کشور دنیا در تولید علم و رشد تولید علم با توجه به GDP، امکانات و معضلاتی که داریم و بیشترین رشد در سال 2020 جایگاه خوبی است.
نجفی یادآور شد: جایگاه ایران در دنیا از قسمت های روشن پژوهش است اما قسمت های سایه و شاید تاریک هم وجود دارد. تعدد جایگاه ها و بخش های مختلفی که به تولید علم می پردازند اما شبکه نشده و به تولیدات هدفمند نمی پردازند یکی از این سایه ها است. همچنین هنوز هم میان شبکه های تحقیقاتی و انجمن های علمی ارتباط منسجمی نیست و اگر این شبکه ایجاد شود بفراینداد مناسبی خواهد داشت.
وی اضافه کرد: ضمن اینکه مراکز متعددی در حیطه های تصمیم گیری برای پژوهش داریم. شرایط بودجه سال 1400 برای پژوهش نیز یکی از نقاط تاریک بودجه پژوهش است. در بخش تخصیص اعتبارات نیز شرایط بودجه ای بدتری داریم.
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: موضوع اخلاق و اخلاق در پژوهش یکی از نکات مورد تاکید در دانشگاه حکمت بنیان است که باید به آن توجه کرد. دانشجو نباید به عنوان مالمیک معنوی استاد نباید تمام کارهایش در اختیار استاد قرار گیرد.
وی اضافه کرد: کارآیی شبکه های تحقیقاتی چندان بالا نیست ما از تحقیقات در دانشگاه های بزرگ علوم پزشکی توقع تحقیقات عمیق و مرزهای دانش داریم.
نجفی گفت: تقویت انگیزه پژوهشگران جوان خیلی مهم است و در این شرایط که کشور در شرایط تحریم است ما نباید سکوی ارسال بهترین و خلاق ترین پژوهشگران جوان به کشورهای دیگر باشیم و باید به طور جدی به این مسئله توجه کنیم.
وی اضافه کرد: روابط بین المللی ما کمرنگ است و در شرایط تحریم هستیم و خیلی از مقالات به خاطر تحریم چاپ نمی شود و با وجود این مسائل در عین حال از تمام امکانات کشور هم استفاده نمی کنیم. به طور نمونه آزمایشگاه های تحقیقاتی دانشگاه های علوم پزشکی می توانند با آزمایشگاه های وزارت علوم همکاری مشترک داشته باشند.
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت نبود شفافیت در زمینه مالکیت داده ها و رد شدن مقالات به عنوان رعایت نکردن اخلاق پژوهشی را از سایه های پژوهش برشمرد.
وی با اشاره به رتبه پایین فناوری ایران در مقایسه با رتبه پژوهشی گفت: رتبه 67 ام در دنیا به خاطر روابط تجاری است که در کشور ما حاکم است. یک دانش بنیان جوان باید از دالان های پر پیچ و خم بوروکراسی رد شود تا بتواند محصول خود را به ثمر برسد.
نجفی گفت: بر اساس گزارش وایپو رتبه ابداعات و اختراعات ایران به عنوان یکی از شاخص های نوآوری رتبه خوبی است و بر اساس گزارش این نهاد ایران در منطقه جنوب آسیا بعد از هندوستان یکی از استعدادهای مهم منطقه است.
وی اضافه کرد: اکنون کشور آمریکا از چین در ثبت پتنت اپلیکیشن ها عقب افتاده است. ضمن اینکه تکنولوژی های مرتبط با پزشکی اهمیت بسیاری دارد و نیاز است دانشگاه های علوم پزشکی ارتباط با صنعت را تقویت کنیم.
سرپرست معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت گفت: باید فرهنگ کارآفرینی در دانشگاه حاکم باشد در پژوهش و فناوری دانشگاه های علوم پزشکی بر دانشجویان و انتخاب اعضای هیات علمی که نبض فناوری در آنها می زند، تمرکز کنیم.
وی اضافه کرد: در گزارش وایپو آمده است که یکی از مهمترین ارزیابی های دانشگاه های آمریکا تجاری سازی فناوری است و ما باید به این سمت حرکت کنیم چرا که می بینیم که یک شرکت دانش بنیان که خلق ثروت می کند به اندازه یک کشور درآمد دارد.
نجفی گفت: در حیطه فناوری کارهای بسیار خوبی اجرا شده است اما باید به کاروان علم و فناوری دنیا بپیوندیم و ارتباط با دنیا بسیار مهم است.
وی اضافه کرد: همیشه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی را به عنوان یک دانشگاه پیشرو می شناسیم که توانسته با خلاقیت و نوآوری نتایج خوبی را در پژوهش بدست آورد.
منبع: خبرگزاری مهر