همه چیز در خصوص سیستم اعلام حریق ساختمان
به گزارش مجله تانی بای، امروزه یکی از مهمترین بخش های ایمنی ساختمان به کارگیری سیستم اعلام حریق مطمئن و قابل اتکا است. در طی سالیان اخیر شرکتهای متعددی سیستمهای اعلام حریق را به داخل کشور وارد نموده اند ولی هنوز نیز اطلاعات بسیاری از مدیران و سازنده های ساختمان ها نسبت به این سیستم ها ناقص می باشد. الزامات ایمنی بکار گرفته شده به وسیله شهرداری ها و سازمان آتش نشانی برج ها و ساختمان های بلند را موظف نموده است تا حداقل یکی از این سیستم ها را در مجتمع ها به کار بگیرند ، امروز ما قصد داریم برای شما همراهان عزیز اطلاعات کاملی در خصوص سیستم های اعلام حریق وارداتی ارائه کنیم و شما را در اتخاذ یکی از مهمترین تصمیم های مدیریتی ساختمان یاری کنیم.
سیستم اعلام حریق چیست؟
سیستم اعلام حریق به مجموعه دستگاه هایی گفته می شود که در یک ساختمان به کار گرفته می شوند تا از بروز اتفاق هایی همچون آتش سوزی و انفجار جلوگیری نمایند. سیستم های اعلام حریق از سه بخش اصلی تشکیل می شوند؛ بخش اول که به عنوان مغز اصلی این سیستم ها عمل می نماید پنل کاربری است که تمامی دتکتورها به آن ختم می شود. این پنل وظیفه دارد اطلاعات دریافتی از دتکتورها را پردازش نموده و به سمت آژیرها و در شرایط بسیار خاص آبپاش ها راهنمایی کند. شاید شما نیز این پنل ها را در ساختمان های خود دیده باشید که به صورت فلزی و مملو از چراغ ها می باشد. هر یک از این چراغ ها به نود یا دتکتور متصل می شود و در صورتی که خطایی از یکی از این دتکتورها اعلام شود آغاز به اطلاع رسانی می نماید. بخش دوم که در زبان فارسی از آن به عنوان ویکتور و یا نود اعلام نیز یاد می شود. این بخش از سیستم های اعلام حریق در هر اتاق از یک خانه وصل می شود و وظیفه دارد حرارت بالا، دود و حریق را به پنل اطلاع دهد. همراه با این دتکتورها یک چراغ قرمز و یک چراغ سبز وجود دارد که شرایط سالم و خرابی را اعلام می نمایند، در صورتی که در خانه تان با چراغ قرمز روبرو هستید پیشنهاد می شود سریعاً به مدیر ساختمان مراجعه نموده و اعلام خرابی را گزارش دهید. بخش سوم این دستگاه ها خود به دو بخش اصلی تقسیم می شود بخش اول آژیر اطلاع رسانی و بخش دوم آبپاش های تعبیه شده برای خاموش کردن آتش می باشد.
تاریخچه سیستم اعلام حریق
اطلاع رسانی برای آتش سوزی یکی از اولین روش های بشریت برای ارسال پیغام ها به دوردست بوده است. اولین روشهای اطلاع رسانی را در کتب انگلیسی زبان قرن 12 و 13 میلادی مشاهده می کنیم که در آنجا کلیساها با استفاده از ناقوسهای بزرگ به تمامی اهالی شهر اطلاع می دادند که در منطقه ای آتش سوزی اتفاق افتاده است و باید سریعاً آنرا خاموش نمایند. پس از این دوران همواره انسان در پی روش هایی بوده است تا بتواند دقیق تر و سریع تر پیغام اضطراری خود را منتقل کند از این رو اختراع ساموئل مورس یاری شایانی را به بشریت انجام داد و یاری کرد انسان ها پیغام یاری را به دهکده های نزدیک تر نیز ارسال نمایند. اولین مرکز اطلاع رسانی آتش سوزی در سال 1847 در شهر نیویورک راه اندازی شد. در این شهر آتش نشان ها با راه اندازی مرکزی به وسیله تلگراف اعلام حریق را به بخشهای مختلف شهر منتقل می کردند، همین امر سبب شد شهرهای بزرگ دیگر همچون لندن، پاریس و مسکونی نیز از روش های مشابه بهره بگیرند تا سریعتر نسبت به اتش سوزی عکس العملی از خود نشان دهند. با توجه به پیشرفت های تکنولوژیکی در سرتاسر جهان دیگر احتیاجی به تلگراف و یا ناقوس های کلیسا نیست شما تنها با یک وسیله می توانید اعلام حریق را نه تنها به صورت اتوماتیک به نزدیک ترین آتش نشانی گزارش دهید. بله با سیم کارت های تعبیه شده قادر هستید سیستم های اتفاع حریق اتوماتیک ساختمان را نیز فعال نموده و از بروز سوانح مختلف جلوگیری کنید.
استانداردهای اصلی اعلام حریق
همچون تمامی سیستم های الکترونیکی به کار گرفته شده در جهان این سیستم ها نیز دارای استانداردهای ویژه هستند که عملکرد آن ها را مورد آنالیز قرار می دهد. یکی از اصلی ترین این استانداردها را کشور آمریکا با نام NFPA72 ارائه می دهد و آخرین نسخه آن نیز در سال 2022 روانه بازار شده است. برای مدیران ساختمانی که قصد دارند دانش به روزی از این سیستم ها داشته باشند این کتابچه می تواند راهنمای بسیار خوبی به حساب بیاید. این استاندارد به صورت کلی شامل نصب ، به کارگیری، جانمایی، عملکرد ، دوره بازرسی و مهمتر از همه تعمیر و نگهداری این سیستم ها می شود. استاندارد دومی که برای بسیاری از کاربران مهم است به وسیله کشور انگلستان ارائه می شود و برای بسیاری از کشورهای اروپایی مهمترین معیار سنجش عملکرد سیستم ها به شمار میرود. این استاندارد به که با نام bs5839 نیز از آن یاد می شود به حدی مشهور است که حتی به وسیله سازمان استاندارد ایران نیز به کار گرفته شده است. در سال 2013 نسخه به روز آن ترجمه گشت و به وسیله سازمان ملی استاندارد ایران چاپ و منشر شد.
قیمت راه اندازی سیستم اعلام حریق
از اصلی ترین دغدغه های ساختمان ها و برج های ایرانی برای به کارگیری یک سیستم اعلام حریق قیمت تمام شده آن است. از آنجایی که این سیستم ها بخش اصلی برای گرفتن تاییدیه آتش نشانی هستند باید ابتدا الزامات این سازمان را تعیین نموده و سپس براساس آن مدل و برند مد نظر خود را نیز انتخاب نمایید. هر یک از این سیستم ها با آپشن ها متفاوتی همراه هستند که هر یک از این امکانات می تواند هزینه بیشتری را نیز در دست شما بگذارد. از آنجایی که این سیستم ها به دو بخش متعارف و آدرس پذیر تقسیم می شوند و هر برند نیز با قیمت های متفاوتی در بازار عرضه می شوند به درستی نمی تواند یک قیمت دقیق را به شما همراهان عزیز خاطرنشان کرد.
اجزای سیستم اعلام حریق
همانطور که پیش از این نیز ذکر شد این سیستم ها به سه بخش اصلی تقسیم می شوند؛
- مرکز کنترل: که به عنوان مغز اصلی سیستم عمل می نماید و وظیفه دارد تمامی اطلاعت ورودی را پردازش نموده و به خروجی ها دستور را ارسال کند.
- بخش ورودی: این بخش را در زبان فارسی به دو دو نام دتکتور و نود می شنانسد و شامل دستگاه های تشخیص دود ، حریق و حرارت می شود.
- بخش هشدار دهنده: سومین بخش که شامل فلاشر ، آژیر و آب پاش می شود.
انواع کنترل پنل اعلام حریق در ایران
ما به طور کلی اعلام حریق ها را به پنج دسته کلی تقسیم بندی می کنیم:
- اعلام حریق متعارف
- اعلام حریق آدرس پذیر
- اطفای حریق
- اعلام حریق وایرلس (بیسیم)
- ترکیبی
متخصصینی که این دستگاه ها را وصل می نمایند بر اساس احتیاج خود یکی از روش هایی که در بالا مرفی شده را انتخاب نموده و با توجه به احتیاج و بودجه ساختمان این تجهیزات را وصل می نمایند. توجه داشته باشید از آنجایی که در هنگام حریق های آنی نشات گرفته از الکتریسیته برق اصلی ساختمان به صورت آنی قطع می شود برای پنل از باطری یدکی استفاده نموده و اطراف پنل را نیز مملو از چراغ های اضطراری کنید. شما با این کار نه تنها دسترسی خود به سیستم را افزایش می دهید بلکه می توانید به اعضاء دیگر نیز این فرصت را بدهید که در صورت احتیاج این سیستم را در مواقع ضروری کنترل نمایند.
انواع دتکتورهای شایع در ایران
- تشخیص دهنده دود نقطه ای
- تشخیص دهنده دود خطی
- تشخیص دهنده دود کانال
- تشخیص دهنده دود مکشی
- تشخیص دهنده دود ویدیویی
کنترل به وسیله سیستم های هوشمند
امروزه بسیاری از سیستم های اعلام حریق در جهان تحت تاثیر اینترنت آشیاء به یک سیستم هوشمند جامع متصل می شوند. این سیستم به کاربران اجازه می دهد تا در هر کجا که هستند بتوانند عملکرد سیستم اعلام حریق و اتفا را کنترل نموده و براساس احتیاج هر یک از نودها را خاموش و یا غیر فعال کند. این سیستم های هشومند در برج هایی که بیش از 10 واحد دارند بسیار پر کاربرد بوده و می تواند از بروز مسائل آینده جلوگیری کند.
برترین سیستم اعلام
شرکت GST
یکی از مشهورترین شرکت های فعال در حوزه اعلام حریق و اتفاء که در شرق آسیا مستقر است. این شرکت در سالهای فعالیت خود به شدت محبوب بوده و نمایندگی های گسترده ای نیز در جهان دارد.
شرکت ZETA
یکی از شرکت هایی که قدمت آن به سال 1985 میلادی باز می شود. این سیستم که از کشور انگلستان به جهان عرضه شده است یکی از برترین و امن ترین سیستم ها در جهان به شمار میرود.
شرکت ANGUS
یکی از قدیمی ترین شرکت های فعال در این حوزه آنگس می باشد که امروزه در بیش از 100 کشور جهان نمایندگی فروش دارد. این شرکت که بیشتر به علت حمایت از محیط زیست شناخته می شود از انتخاب های خوب برای شما محسوب می شود
شرکت FESCO
از شرکت های تازه تاسیس در صنعت اعلام حریق که بر روی نوآوری و ارائه راه چاره های نوین تمرکز دارد. این شرکت را بسیاری در ایران نیز می شناسند.
سخن آخر
مدیران و اعضاء ساختمان هایی که هنوز به سیستم اعلام حریق مطمئنی مجهز نشده اند می توانند به وسیله نرم افزار مدیریت ساختمان خبرنگاران با تمامی اهالی ساختمان ارتباط برقرار نموده و بر روی یک برند تصمیم گیری نمایند.
مطالب بیشتر
ضرورت وجود کپسول آتش نشانی برای ساختمان
منبع: هومتیک