آنچه از قند مایع و عوارض آن باید بدانید
به گزارش مجله تانی بای، جام جم/ شاید تا به حال با واژه قند مایع روبرو نشده باشید و حالا هم که نام آن را می شنوید با خود بگویید قند مایع از مخلوط قند و شکر با آب تهیه می گردد! اما این طور نیست!

زیرا قند مایع نوعی شربت صنعتی است که در فرمولاسیون بعضی از محصولات غذایی به کار می رود. اما این قند از چه نوعی است؟ در چه محصولاتی استفاده می گردد؟ چه مزیت و تفاوتی با قند و شکر و شیره ها دارد و آیا مضرات آن کمتر از سایر شیرین کننده هاست یا بیشتر؟قند مایع نوعی شربت است که گاهی تحت عنوان عسل تقلبی معرفی می گردد؛ زیرا ظاهری شبیه عسل دارد.
البته مصرف آن در صنعت با نام قند مایع مجاز است. این قند در کارخانجات مواد غذایی برخلاف قند و شکر که از نیشکر و چغندر به دست می آیند، از نشاسته ذرت، گندم، برنج، سیب زمینی و... تهیه می گردد. میزان کالری زایی همه شیرین کننده های طبیعی با قند مایع برابری می نماید اما قدرت جذب قند مایع بیشتر است و مصرف طولانی مدت محصولاتی که حاوی این نوع قند هستند می تواند سریع تر فرد را دچار دیابت نوع 2 یا کبد چرب کند.
دقت کنید استفاده از این قند با نام های مختلف شربت گلوکز، شربت ذرت، قند مایع و شربت گلوکز با فروکتوز بالا در ترکیبات مندرج روی بسته بندی بعضی محصولات غذایی مورد اشاره قرار گرفته است. گز، سوهان، زولبیا و بامیه، مربا، غلات صبحانه، شکلات ها و غیره از جمله محصولاتی است که حاوی این نوع قند است. علت استفاده از قند مایع در صنعت به این دلیل است که در مقایسه با قند و شکر یک ماده ایده آل است.
زیرا بافت نرم تری به محصول می دهد، در فرآیندهای حرارتی دیرتر قهوه ای و کریستاله می گردد و در کل کیفیت محصول را بالا می برد. واحدهای تشکیل دهنده قندمایع، گلوکز یا فروکتوز است، در حالی که واحدهای تشکیل دهنده قند و شکر، ساکاروز است که از پیوند گلوکز و فروکتوز به دست می آید و همین تک واحدی و خالص تر بودن قند مایع، سبب زیان بارتر بودن آن می گردد.
توجه کنید قند مایع در مقایسه با قند و شکر و به خصوص قند میوه ها و شیره ها زودتر جذب می گردد، به سرعت قند خون را بالا می برد، سبب افزایش و کاهش ناگهانی انسولین در درازمدت سبب مقاومت سلول ها در برابر انسولین و بروز دیابت نوع 2 می گردد. در میان انواع قند مایع نوع شربت گلوکز با فروکتوز بالا خطرناک تر است.
زیرا برخلاف گلوکز که توسط همه سلول های بدن قابل جذب است، قند فروکتوز فقط توسط کبد استفاده می گردد و کمتر سبب افزایش قند خون شده اما بیشتر در حال تبدیل به چربی به خصوص در ناحیه شکمی است و می تواند در طولانی مدت سبب ایجاد کبد چرب گردد.بنابراین هنگام خرید محصولات کارخانه ای حتما به مندرجات روی بسته بندی مواد غذایی دقت کنید و خوراکی هایی را که حاوی انواع قند مایع هستند کمتر مصرف کنید.
منبع: همگردی