ادعای مخالفان ایرانی برجام به حقیقت پیوست
به گزارش مجله تانی بای، به گزارش خبرنگاران، فرید زکریا در این تحلیل که در روزنامه واشنگتن پست منتشر شده می نویسد: دشمن صاحب رای است این نقل قولی است که به سون تزو (Sun Tzu)، استراتژیست نظامی باستانی چین نسبت داده می گردد. تزو توصیه می نماید که انسان باید دشمنش را بشناسد. این دقیقا بیانگر مهم ترین کاستی سیاست ترامپ در برابر ایران است.
استراتژی دولت ترامپ اعمال فشار دوچندان بر ایران و وادار کردن سایر کشورها به پیروی از تحریم های یک جانبه ایالات متحده و در نتیجه تسلیم کردن ایران است.
واکنش اولیه تهران به این سیاست خویشتندارانه بود. ایران به سادگی در پی عبور از ایالات متحده برآمد؛ به پایبندی به برجام ادامه داد و کوشش کرد با سایر کشورها تجارت کند. اما این کوشش ها به دلیل نقش دلار در سیستم اقتصادی بین المللی بازنده شد و تحریم ها جواب داد.
اقدام بعدی تهران این بود که نشان دهد این نوع فشار حداکثری هزینه ای دارد. ایجاد مزاحمت برای شناورهای در حال تردد در خلیج فارس، سرنگونی پهپاد آمریکایی، به کار گیری نیروهای نیابتی منطقه ای و یورش اخیر به تاسیسات نفتی عربستان همگی در راستای این اقدام صورت گرفت. پیغام این اقدام ها روشن است: پیغامدهای دشمنی با ایران می تواند در سراسر خلیج فارس گسترش یافته و در عرضه جهانی نفت اختلال ایجاد کند.
دشمن رای اش را داد! این رفتار بی تردید مخالف انتظارات دولت ترامپ بود. فشار حداکثری علیه ایران نتوانست رفتار این کشور را متعادل نموده و یا آن را به میز گفتگوها بازگرداند، بلکه تهران را برای اقدامات تلافی جویانه تحریک کرد. شرایط تحریم ها به حدی سخت است که ایران به خوبی احساس می نماید که در صورت انجام اقدامات تحریک آمیز و حتی خطرناک چیز زیادی برای از دست دادن ندارد.
نکته دیگر، سیاست های داخلی جمهوری اسلامی است. درست همانند ایالات متحده، بعضی در ایران نیز با برجام مخالف بودند و عقیده داشتند که تهران در ازای قول آمریکا برای برداشتن تحریم ها و اجازه بازگشت ایران به اقتصاد جهانی، امتیازات بزرگی را واگذار نموده است. آنها پیش بینی کردند که واشنگتن به تعهداتش پایبند نخواهد ماند. با خروج ترامپ از برجام ادعای آنها به حقیقت پیوست.
به گفته جیم ماتیس (Jim Mattis)، وزیر دفاع مستعفی ترامپ، کشورهایی که همپیمانانی دارند، جلو می روند و کشورهای بدون هم پیمان تنزل می نمایند. عجیب است که ایالات متحده تنها با حمایت تعداد اندکی از همپیمانانش راهبردی تازه و پرخطر را علیه ایران برگزید. ترامپ برای آغاز این راهبرد به همپیمانان اروپایی خود اهمیتی نداد و به نظر می رسد این دلیل اصلی استعفای ماتیس بود.
اروپایی ها نیز حق رای دارند و گذشته از همیاری، بعضی از آنها فعالانه در پی خنثی کردن سیاست های ایالات متحده در برابر ایران هستند. حتی امارات متحده عربی، وفادارترین هم پیمان عربستان سعودی، نیز در ماه های اخیر بین خود و ریاض فاصله ایجاد نموده و قصد خروج از یمن به عنوان یک مداخله بازنده شده را دارد.
سون تزو در کتاب هنر جنگ می نویسد پیروزی فقط هنگامی ممکن است که یک رهبر بداند چه زمانی را برای مبارزه انتخاب کند و آماده باشد. شکست زمانی تضمین شده است که یک رهبر بی محابا، دمدمی مزاح و متکبر باشد. این تحلیلی به هنگام از دوران باستان است.
منبع: خبرگزاری مهر