خسارات جنگ قره باغ برای مرزنشینان ایران چقدر است؟

به گزارش مجله تانی بای، خبرنگاران : جنگ دو هفته ای قره باغ بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان خساراتی هم برای روستانشینان منطقه خداآفرین ایران داشت.

خسارات جنگ قره باغ برای مرزنشینان ایران چقدر است؟

جهت دریافت خدمات طراح خانه ویلایی با گروه ساختمانی آبان در ارتباط باشید. گروه آبان با سالهای تجربه طراحی معماری و ساخت و مشارکت در پروژه های ساختمانی ویلا و باغ کوچک و بزرگ بهترین انتخاب جهت مشاوره و اجرا میباشد.

به گزارش خبرنگاران به نقل از ایسنا، جنگ دو هفته ای قره باغ بین جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان نه تنها خسارات جانی و اقتصادی بر طرفین وارد نموده است، بلکه ساکنان این سوی مرز (منطقه خداآفرین) نیز از نظر روحی، روانی و اقتصادی تحت تاثیر این جنگ هستند.

مشاهدات میدانی خبرنگاران ایرنا از منطقه خداآفرین به عنوان نقطه صفر مرزی و نزدیک ترین محل به مناقشه قره باغ، نشان می دهد که ساکنان این سوی ارس نیز همچون ساکنان آن سو از جنگ و عواقب آن متاثر شده اند.

جنگی که از 15 روز پیش در منطقه آغاز شده است، باعث شده مردم منطقه خداآفرین به مدت 2 هفته کار و معاش خود (دامداری و کشاورزی) را به دلیل ترس رها نمایند و مواقعی برای پرهیز از آسیب های گلوله ها و راکت های سرگردان، به بلندی ها و کوه های اطراف پناه ببرند.

در تشریح بدی های جنگ برای مرزنشینان ذکر این نکته کافی است که تا به امروز 40 خمپاره و راکت به مناطق روستایی و مسکونی خداآفرین اصابت نموده که در نتیجه آن 2 خانه مسکونی تخریب شده و به چند خانه اطراف نیز آسیب هایی از جمله ترکیدگی دیوار، شکستن شیشه ها و افتادن اشیا، وارد نموده است.

هرچند تا کنون ارزیابی دقیقی از خسارت مادی جنگ بر این سوی برآورد نشده است، اما مشاهده میدانی خبرنگاران ایرنا نشان می دهد جنگ علاوه بر ایجاد رعب و وحشت و ترس و اضطراب بر بچه ها، خسارت اقتصادی قابل توجهی نیز بر ساکنان منطقه وارد نموده است .

پیگیر خسارات مردم هستیم

فرماندار خداآفرین با بیان اینکه خطای محاسباتی طرفین درگیر در جنگ قره باغ باعث اصابت موشک و راکت به خاک ما نیز شده است، گفت: از ششم مهرماه که درگیری آغاز شد، روز اول یک عدد راکت به روستای خلف بیگلو اصابت کرد که خوشبختانه عمل نکرد و بلافاصله قرار دیپلماتیک با دو طرف درگیر جنگ گذاشته شد و به طرفین اخطار داده شد.

علی امیری راد ادامه داد: از روز دوم 2 تا و سپس سه خمپاره اصابت کرد و الان که 14 روز از درگیری می گذرد، حدود 40 گلوله به منطقه اصابت نموده است که بیشتر آنها نیمه سنگین هستند؛ 2 تا از راکت ها به خانه مسکونی در روستای پرویزخانلو برخورد کرد که خانه مسکونی تخریب شد اما به دلیل خالی از سکنه بودن خوشبختانه آسیب جانی نداشت.

فرماندار خداآفرین با بیان اینکه 30 واحد مسکونی در روستاهای خداآفرین نیز از گلوله های سرگردان جنگ قره باغ خسارت جزیی دیده است، اظهار کرد: شغل بیشتر مردم منطقه کشاورزی و الان نیز فصل برداشت پنبه و برنج که محصول غالب منطقه است، می باشد؛ به 10 هکتار از زمین های پنبه و برنج خسارت وارد شده است، همچنین بیشتر دستگاه های دروی برنج که از شمال آمده اند به خاطر ترس از جان منطقه را ترک نموده و برنج رسیده بر روی زمین ها مانده است.

امیری راد اعلام کرد: در اثر اصابت راکت های خمپاره همچنین به 2 خودروی سواری و باری خسارت وارد شد و خطوط انتقال برق و تلفن نیز در چند نقطه آسیب دیدند .

فرماندار شهرستان خداآفرین با بیان اینکه 40 کیلومتر مرز درگیری نظامیان جمهوری های آذربایجان و ارمنستان در جوار منطقه خداآفرین واقع شده است، گفت: به دلیل طولانی شدن جنگ ابتدا چنین به نظر می رسید که باید منطقه را خالی از سکنه کنیم که به دلیل معیشت مردم این امر مقدور نبود چرا که جنگ در خارج از کشور ما است و مرزنشینان مرزبانان اصلی در منطقه هستند.

وی ادامه داد: در نهایت فشار دیپلماتیک به طرفین وارد آمد تا حدبیشتر دقت را در تیراندازی ها به عمل آورند و بعد از اعتراض رییس جمهوری ایران، طی دو روز اخیر گلوله سنگینی به منطقه اصابت ننموده است.

امیری راد با بیان اینکه استنباط مردم منطقه این بود که جنگ کوتاه مدت بوده و زیاد طول نخواهد کشید، اضافه کرد: مردم منطقه به دلیل اینکه تجربه جنگ قره باغ در سال 1395 (سال مورد نظر یکبار آنالیز گردد) را داشتند، چندان ترسی ندارند.

وی تجمع مردم و تماشای آنان را تهدیدی برای جان شهروندان دانست و گفت: از همان ساعات اولیه درگیری و اصابت گلوله های طرفین به منطقه خداآفرین، بلافاصله با همکاری نیروهای انتظامی، امنیتی و نیز مرزنشینان فهیم، آرامش و امنیت عمومی در منطقه برقرار شد و با وصل برق و مخابرات، سعی کردیم مردم کمترین آسیب روحی و روانی را از حاشیه جنگ متحمل شوند.

فرماندار خداآفرین در خصوص خسارات وارده به مردم و نحوه جبران بخشی از آن، اظهار کرد: کمیسیون امنیت ملی مجلس پیگیر خسارات است همچنین سعی می کنیم خسارت ها را از محل مدیریت بحران تامین کنیم.

مرزنشینان خداآفرین با غرور به پرچم ایران می نگرند

بخشدار بخش گرمادوز خداآفرین نیز با بیان اینکه در روزهای جنگ مردم منطقه با غرور به پرچم ایران می نگرند، گفت: مردم در زیر سایه پرچم احساس آرامش و امنیت خاطر دارند.

مسلم سلیم زاده با بیان اینکه در جنگ تر و خشک با هم می سوزند، اظهار کرد: از همان ساعات اولیه درگیری در قره باغ، خمپاره ها به این منطقه نیز اصابت می کردند که موجب اضطراب و دلهره مردم منطقه شد.

وی با بیان اینکه مردم از ترس فرو ریختن ساختمان ها بر اثر اصابت خمپاره و انفجار به کوه ها و ارتفاعات پناه برده اند، گفت: متاسفانه بعضی رسانه ها به خصوص فضای مجازی این مساله را به تماشاگران جنگ تعبیر کردند، در حالی که مردم در روزهای ابتدایی حتی خواب راحت هم نداشتند و در بیرون از ساختمان و ارتفاعات هراسان نظاره گر بودند.

بخشدار گرمادوز علاوه بر خسارات روحی و روانی و سلب آرامش مردم ناشی از جنگ به خسارات اقتصادی نیز اشاره نمود و اضافه کرد: شغل بیشتر مردم منطقه کشاورزی است و برنج منطقه یکی از مرغوب ترین برنج کشور به شمار می رود که کمباین هایی از شمال کشور کار برداشت محصول را انجام می دهند، اما صاحبان کمباین ها به دلیل ترس از جان منطقه را ترک نموده اند و این امر موجب سرگردانی مردم و تلف شدن محصول برنج بر روی زمین شده است.

سلیم زاده با بیان اینکه حدود 17 روستای این بخش در جوار نقطه صفر مرزی قرار دارند که اهالی آنها از لحاظ اقتصادی و روحی از جنگ قره باغ متاثر شده اند، گفت: با همکاری بنیاد مسکن و جهاد کشاورزی بازدید از منطقه و برآورد خسارت انجام شد که به مراجع ذیربط ارسال کردیم تا بخشی از خسارات مردم تامین گردد.

وی با بیان اینکه بیشتر خمپاره های اصابت شده را به روستاهای خلعت بیلگو، محمدصالحلو، پرویزخانلو، شرفه و جعفرقلی اوشاغی اصابت نموده اند، گفت: در درگیری بین نظامیان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، تاسیسات عمومی منطقه آسیب دیده و برق هفت روستا نیز قطع شد که با همکاری نیروها در کمترین زمان ترمیم شد.

سلیم زاده اعلام کرد: علاوه بر انسان ها حیات وحش منطقه نیز از ترس پا به فرار گذاشته اند و شب ها صدای شغالان و بعضی جانوران به گوش می رسید که از زمان آغاز جنگ نه تنها صدایی نمی آید، بلکه خود حیوانات نیز مشاهده نشده اند.

مردم منطقه با هیجان تحرکات را رصد می نمایند

شهرستان خداآفرین و مردمش این ایام روزها و شب های سختی را می گذرانند، جنگ بیخ گوش آنها در جریان است، شب ها صدای مهیب برخورد گلوله های توپ و خمپاره و پرواز پهپادها خواب راحت را از چشم مرزنشینان ربوده است، بچه ها نیز با صدای هر انفجار و به لرزه افتادن شیشه های منازل بر ترس شان اضافه کرده می گردد.

هر آن احتمال بروز حادثه ای وجود دارد، خمپاره هایی بر منازل مسکونی، خودروها و زمین کشاورزی روستاییان برخورد نموده و قسمت هایی از جنگل های حاشیه ارس با برخورد گلوله های سنگین آتش گرفته و از بین رفته است.

شهروندان از این بیم دارند که علاوه بر خسارات اقتصادی، اصابت گلوله ها و ترکش ها خسارات جانی نیز به بار بیاورند؛ در روزهای آغازین جنگ اصابت خمپاره در روستای پرویزخانلو موجب تخریب 2 واحد مسکونی و جراحت سطحی یک کودک 6 ساله شده است.

دهیار روستای پرویز خانلو با اشاره به تخریب خانه مسکونی و نیز آسیب به منازل اطراف در تشریح این مساله به خبرنگار ایرنا گفت: در دهمین روز از آغاز جنگ راس ساعت 12.5 یک راکت به این خانه مسکونی اصابت کرد که خوشبختانه در آن موقع کسی در خانه نبود ولی امواج ناشی از این اصابت به انبار کناری این خانه نیز خساراتی وارد کرد همچنین شیشه چند منزل مسکونی در جوار این خانه نیز شکسته شده و موجب سقوط اشیا در منازل اطراف و کدنه شده پنجره یکی از همسایه ها نیز شد.

وی ادامه داد: همچنین بر اثر اصایت ترکش های راکت کودک 6 ساله نیز مجروح شد و به دو خودروی سواری و باری پارک شده در اطراف منازل مسکونی نیز خساراتی وارد آمد.

پوریا احمدی، کودک 6 ساله آسیب دیده از ترکش خمپاره جنگ قره باغ نیز در گفت و گو با ایرنا در تشریح ماوقع گفت: در کنار انباری خانه مشغول بازی بودم که با صدای انفجار به کناری پرت شدم و بعد از مدتی دیدم پای چپم زخمی شده و خون می آید.

اکبر رسولی، یکی دیگر از اهالی روستای پرویز خانلو در توصیف حوادث بعد از اصابت راکت به خانه مسکونی گفت: ما در همسایگی خانه تخریب شده زندگی می کنیم، به محض اصابت خمپاره به خانه همسایه مان شدت آن در خانه ما نیز قوی بود به طوری که شیشه هایمان شکست و دیوارهایمان ترک برداشت.

آنچه که اهالی روستاهای حاشیه ارس صفر مرزی همگی بر آن تاکید دارند، این است که جنگ اگرچه در آن سوی رودخانه است، اما آسایش ما را نیز سلب نموده است، شب ها خواب راحت نداریم و فقط نزدیک ظهر و موقع توقف حملات دو طرف قدری استراحت داریم، ما نیز همچون طرف های درگیر ساعات حمله و درگیری را کاملا از حفظ هستیم، ناخواسته درگیر جنگ آنها هستیم و اصابت گلوله ها و صدای خمپاره ها زندگی و معیشت مان را مختل نموده است.

منبع: اقتصادنیوز
انتشار: 29 مهر 1399 بروزرسانی: 29 مهر 1399 گردآورنده: tani-buy.ir شناسه مطلب: 1161

به "خسارات جنگ قره باغ برای مرزنشینان ایران چقدر است؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خسارات جنگ قره باغ برای مرزنشینان ایران چقدر است؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید