واقعیت هایی درباره غذاهای کنسروی که نمی دانید
به گزارش مجله تانی بای، غذاهای کنسروی هم به دلیل سریع آماده شدن و هم به دلیل طعمشان، از محبوبیت زیادی برخوردار هستند با این حال مطمئنا شاید شنیده باشید که غذاهای کنسروی مضر، بی فایده و ناسالم هستند و از طرفی دیگر ممکن است شنیده باشید که عده ای از افراد حتی در رژیم هایشان، غذاهای تن یا کنسروی را می گنجند. در این مطلب به درست یا غلط بودن هرکدام از این ادعاها می پردازیم.
کنسرو کردن روشی برای حفظ مواد غذایی برای بازه های زمانی طولانی تر به وسیله بسته بندی آنها در ظروف محفوظ از هواست. فراوری کنسرو برای نخستین بار در اواخر قرن هجدهم با هدف تامین پایدار یک منبع غذایی برای سربازان و ملوانان حاضر در جنگ شروع شد. فرآیند کنسرو کردن می تواند با توجه به محصول مورد استفاده اندکی متفاوت باشد، اما سه مرحله اصلی آن شامل موارد زیر می شوند:
پردازش: ماده غذایی پوست گرفته شده، برش خورده، خرد شده، سوراخ شده، یا پخته می گردد.
مهروموم کردن: غذاهای پردازش شده در قوطی ها مهر و موم می شوند.
گرمادهی: قوطی ها برای از بین بردن باکتری ها و پیشگیری از فساد گرما داده می شوند.
این روند به غذا اجازه می دهد تا در قفسه فروشگاه ها برای مدت طولانی قابل نگهداری باشد و طی یک تا پنج سال مصرف آن بی خطر باشد.
از جمله غذاهای کنسروی رایج می توان به میوه ها، سبزیجات، لوبیاها، سوپ ها، گوشت ها و غذای دریایی اشاره نمود.
کنسرو کردن تا چه اندازه بر سطوح مواد مغذی تاثیرگذار است؟
همان گونه که پیشتر نیز اشاره شد، غذاهای کنسروی اغلب به عنوان محصولاتی با محتوای مواد مغذی کمتر نسبت به غذاهای تازه یا منجمد در نظر گرفته می شوند، اما بعضی پژوهش ها نشان داده اند که این شرایط همیشه درست نیست. در واقع، کنسرو کردن می تواند به حفظ بیشتر مواد مغذی یک غذا یاری کند.
پروتئین، کربوهیدرات ها و چربی معمولا تحت تاثیر این روند قرار نمی گیرند. بیشتر مواد معدنی و ویتامین های محلول در چربی، مانند ویتامین های A، D، E و K نیز حفظ می شوند.
به همین ترتیب، بعضی مطالعات نشان داده اند که غذاهایی با محتوای زیاد مواد مغذی خاص پس از کنسرو شدن نیز همچنان سطوح بالای این مواد مغذی را حفظ می نمایند.
با این وجود، از آنجایی که کنسرو کردن معمولا شامل گرمادهی زیاد می گردد، ویتامین های محلول در آب، مانند ویتامین ها C و B می توانند آسیب ببینند.
این ویتامین ها به طور کلی به گرما و هوا حساس هستند، از این رو، طی روش های عادی پردازش، پخت و ذخیره سازی خانگی می توانند از بین بروند.
اما در شرایطی که فرآیند کنسرو کردن ممکن است به بعضی ویتامین ها آسیب برساند، مقادیر ترکیبات سالم دیگر ممکن است افزایش یابند.
به عنوان مثال، زمانی که به گوجه فرنگی و ذرت گرما داده می گردد، آنتی اکسیدان های بیشتری آزاد می نمایند و فراوری کنسرو از این قبیل مواد غذایی منبع بهتری از آنتی اکسیدان ها را ایجاد می نماید.
جدا از تغییرات در سطوح مواد مغذی، غذاهای کنسروی می توانند منابع خوبی برای ویتامین ها و مواد معدنی مهم باشند.
غذاهای کنسروی مقرون به صرفه بوده، استفاده از آنها راحت و به راحتی فاسد نمی شوند
غذاهای کنسروی گزینه هایی راحت برای استفاده هستند و می توانند تراکم مواد مغذی بیشتری به رژیم غذایی شما اضافه نمایند.
امکان دسترسی به غذاهای سالم و با کیفیت در بسیاری از مناطق دنیا وجود ندارد و با استفاده از غذاهای کنسروی می توان از دسترسی مردم به طیف گسترده ای از غذاها در طول سال اطمینان حاصل کرد.
امروزه، تقریبا هر نوع ماده غذایی را می توان در قوطی های کنسرو یافت.
همچنین، از آنجایی که غذاهای کنسروی می توانند به صورت ایمن برای چند سال دخیره شوند و اغلب به زمان آماده سازی کوتاهی احتیاج دارند، گزینه هایی بسیار راحت برای استفاده هستند.
افزون بر این، غذاهای کنسروی معمولا کم هزینه تر از محصولات غذایی تازه هستند.
غذاهای کنسروی ممکن است حاوی باکتری های کشنده باشند
اگرچه نادر است، غذاهای کنسروی که به درستی پردازش نشده اند ممکن است حاوی باکتری خطرناکی به نام کلستریدیوم بوتولینوم (Clostridium Botulinum) باشند.
مصرف غذای آلوده به این باکتری می تواند موجب بوتولیسم گردد که یک بیماری جدی است و در صورت عدم درمان می تواند به فلج و مرگ منجر گردد.
بیشتر موارد بوتولیسم از غذاهایی که روند فراوری کنسرو را به درستی پشت سر نگذاشته اند - بیشتر موارد خانگی - ناشی می شوند. بوتولیسم ناشی از محصولات کنسروی تجاری نادر است.
هرگز غذای موجود در قوطی های کنسرو باد نموده، فرو رفته، ترک خورده یا نشت نموده را مصرف نکنید.
بعضی غذاهای کنسروی حاوی نمک، شکر، یا مواد نگهدارنده افزوده هستند
گاهی اوقات طی فرآیند کنسرو کردن، نمک، شکر، و مواد نگهدارنده به محصول کنسروی اضافه می شوند.
بعضی غذاهای کنسروی می توانند حاوی نمک زیاد باشند. اگرچه این شرایط برای بیشتر افراد خطر سلامت جدی ایجاد نمی نماید، اما برای بعضی دیگر، مانند آنهایی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، مساله ساز خواهد بود.
همچنین، غذاهای کنسروی ممکن است حاوی شکر افزوده باشند که می تواند آثار مضری داشته باشد. شکر بیش از حد با افزایش خطر بسیاری از بیماری ها، مانند دیابت نوع 2، چاقی، و بیماری قلبی مرتبط است.
انواع دیگری از مواد افزودنی شیمیایی یا طبیعی نیز ممکن است به غذاهای کنسروی اضافه شوند.
چگونه انتخاب هایی درست داشته باشیم؟
مانند سایر غذاها، پیش از خرید غذای کنسروی، فهرست مواد تشکیل دهنده آن را مطالعه کنید.
اگر مصرف نمک یک نگرانی سلامت برای شما محسوب می گردد، انواع کم سدیم یا فاقد نمک افزوده را انتخاب کنید.
برای پرهیز از شکر اضافه، میوه هایی که در آب یا عصاره کنسرو شده اند را به جای نمونه های حاوی شربت انتخاب کنید.
تخلیه و شستشوی مواد غذایی می تواند به کاهش میزان نمک و شکر آنها یاری کند.
بعضی از غذاهای کنسروی فاقد مواد افزودنی هستند، اما تنها روش برای آگاهی از این نکته خواندن فهرست مواد تشکیل دهنده است.
سخن پایانی
غذاهای کنسروی در صورت عدم دسترسی به غذاهای تازه می توانند گزینه هایی مغذی برای مصرف باشند.
غذاهای کنسوری مواد مغذی ضروری را تامین نموده و استفاده از آنها نیز بسیار راحت است.
همچنین، باید به این نکته توجه داشت که غذاهای کنسروی می توانند حاوی BPA باشند که استفاده زیاد و طولانی مدت از این غذاها ممکن است موجب بعضی مسائل سلامت گردد.
غذاهای کنسروی می توانند بخشی از یک رژیم غذایی سالم باشند، اما پیش از خرید باید فهرست مواد تشکیل دهنده را به دقت مطالعه نموده و انتخاب هایی آگاهانه داشته باشید.
منبع: سلامت نیوز
منبع: همگردی